top of page
חיפוש
תמונת הסופר/תMoshe Weiss

איך חשיבה עיצובית תורמת לי ביום-יום? סיפורם האמיתי של 5 מקצוענים

עודכן: 21 בינו׳ 2021



מקצועני Design Thinking, בוגרי האקדמיות לחשיבה עיצובית וחדשנות, התאספו (בריחוק של 2 מטרים כמובן :) ) כדי לשתף אותנו איך החשיפה שלהם למתודולוגית החשיבה העיצובית הקפיצה להם את הקריירה.

אספנו את מובילת החשיבה היצירתית והאסטרטגיה, עדנה לאופר גלובוס, אמן המשחקים הכי מצחיק שיש, דורי אדר, חוקר וסוקר החדשנות, אלון הסגל, מובילת החדשנות המבוקשת, נטע גרנות והיועצת האסטרטגית ומובילת השינוי, מירי גריסרו.

שאלנו אותם 6 שאלות קצרות שאפשרו לנו לזהות את זוויות הראייה השונות על השיטה ואיך היא יכולה להזניק את הקריירה שלכם הלאה:

1. איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

2. מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

3. איך עשית זאת? איך בפועל הזנקת את הקריירה שלך עם חשיבה עיצובית?

4. דוגמא למקרה שחשיבה עיצובית עזרה והיוותה רווח משמעותי?

5. מהו לדעתך התיאור הטוב ביותר לחשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

6. מה המלצתך לקוראים בעשיה עם חשיבה עיצובית?


אז בואו נראה מה הם ענו לנו. קודם בקצרה ואז באריכות (כמנהג TLDR/אמל״ק ;)


אז התחלנו את מסע הראיון שלנו בטיול בטבע הצבעוני של צפון השרון יחד עם עדנה לאופר גלובוס. עדנה היא מומחית אסטרטגיה ומנחת סדנאות חשיבה יצירתית, שגדלה בעולם העיצוב הגרפי וכבר למעלה מעשור מלווה את העשייה שלה תוך היכרות עם כלי החשיבה העיצובית!


״...מישהו ׳תרגם׳ את דרך והלך החשיבה שלנו המעצבים, למתודה סדורה שהפכה ללהיט בעולם העסקי״ ״...התחום פתח לי את הקריירה לכיוונים נוספים בעולם החינוך והאקדמיה עם סיפוק ענק על אימוץ המתודה כבר שם!״

 

לאחר מכן שתינו קפה עם דורי אדר, יזם משחקים ובעלים של בית הספר למשחקים Hands on Games שעיצב את המתודולוגיה, תוך שמירה על ערכיה, כך שתשרת את צרכיו ואת צרכי לקוחותיו ואגב... הוא שיתף אותנו שהצליח למכור 2 סדנאות גיימיפיקיישן בפחות מחצי שעה!


״...הבנתי כיצד אני יכול לקחת כלים מעולם החשיבה העיצובית ולמזג אותם עם השיטות שלי, וכך יכולתי להציע לארגונים סדנת גיימפיקיישן שעוסקת באתגרים הספציפיים שלהם.״ ״...לאחר חצי שעה בלבד הם הזמינו שתי סדנאות ורצו אותן כמה שיותר מהר! זה משהו שלא קרה בעולם ההעשרה שהייתי בו קודם...״

 

משם נסענו לאכול גבינות וללגום יין עם ד"ר אלון הסגל, מי שמוכר היטב לכולנו כחוקר וה-מומחה לאסטרטגיית חדשנות בישראל. אלון סיפר לנו שהבין טוב יותר חשיבה עיצובית כשהחל לשים דגש על הלקוח, על מבנה ארגוני גמיש ועל החלטות בקבוצה /קהילה.


״...קל יותר לקחת כל רעיון , לעבד אותו ,להבין את התוספתיות שבו, לסווג את הרעיונות ולהחליט על כיוון. והכל גרפי ומשחקי...״


״...החשיבה העיצובית נותנת לי כלים מינימליים אבל ברורים, ליצירת שיטת עבודה בצוותי חדשנות ואקסלרציה...״


״...בפתיחת חברה חדשה, עזר לי לעצב את שיטת הניהול המשתף. שילוב מומחים עצמאיים בפרויקטים שלי כקבוצה המתנהלת סביב מטרה אחת בדרכים שונות...״

 

בין העצים בפארק רבצנו לנו בנחת עם נטע גרנות, יועצת עסקית, ומנטורית לחדשנות, ובנינו, אנחנו לא נתפלא אם נגלה שהעולם מסתובב בזכותה. נטע סיפרה לנו שהמפגש עם המתודולוגיה עבורה זו זכיה בכלי מנצח ואחרי שנים בתוך ארגונים היא יצאה לעצמאות כדי לכבוש בעזרתו אתגרים חדשים בקריירה שלה.


״...ראיתי מול העיניים איך תוך 7 שעות מתגבשת לה תוכנית חדשנות אופרטיבית תלת-שנתית שכבר עברה הסכמה רחבה של כל מקבלי ההחלטות. בארגונים גדולים תהליך כזה יכול לקחת חודשים ארוכים.״ ״...ברגע שמבינים את נקודת המבט החשובה הזו, מתאפשרת הסתכלות אחרת על כל בעיה.״ ״זה הפך להיות המצפן שלי באופן שבו אני בונה ומנווטת את הפעילות העסקית שלי ושל הלקוחות שלי.״

 

וברקע השקיעה של סוף היום, קינחנו עם מירי גריסרו, מומחית לשינויים ובניית אסטרטגיה, ששתפה אותנו על היכולת שהשיטה נתנה לה להניע תהליכים שיתופיים-אנושיים, שמאפשרים לכולם לקחת חלק, להרגיש חלק ולרצות להיות חלק.


״...אחד האלמנטים בחשיבה עיצובית היא המקום לחשיבה עצמית, אני והפתקים שלי. זו הזדמנות לשמוע את קולם של אנשים שבד"כ אינם משתפים בפומבי....זו דרך מעולה להביא קולות ייחודיים לחדר, ללא תלות בכוחם הפוליטי בארגון.״

״...המשימה המשותפת יוצר מחוברות בין המשתתפים, מאירה נקודות מבט ובעיקר יוצרת נטוורקינג משמעותי...״

 

בקצרה, איך הם רואים חשיבה עיצובית?

  • "שיטה לקבלת החלטות מהירה שממקדת את הקבוצה במטרות ונותנת קול שווה לכל אחד מחברי הקבוצה"

  • "מתודה שמבינה אנשים, סקרנית לגביהם, וכל שנדרש הוא התבוננות והקשבה, כל התשובות והתובנות לפתרון מונחות שם"

  • "כלי עזר לעיצוב מהיר, מעשי, שיתופי של רעיונות לביצוע"

  • "דרך מובנת לייצר רעיונות ישימים לאתגר מסוים, באמצעות חכמה מצרפית של קבוצת אנשים, תוך מיקוד בנקודת המבט של הלקוחות ובעלי העניין של אותו אתגר"

  • "יש הרבה דרכים שיטות וכלים לפתור בעיות בעולם. מבחינתי, ל-DT יש את הגדולה של הגעה להישגים בצורה יעילה וגם באופן שמאפשר הנאה מהדרך. הרי זה מה שאנחנו מחפשים בחיים, לא?!"

  • "העולם החדש מלא בבעיות מורכבות, כאלו שאין תשובה פשוטה עליהם, חשיבה עיצובית נותנת תקווה לפתרונות יישימים לבעיות אלו"


הראיונות המפורטים


עדנה לאופר גלובוס | אסטרטגיה ויצירתיות

איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

את חשיבה עיצובית פגשתי לפני כעשור, כשהייתי עמוק בתוך עולם האסטרטגיה. סיימתי לימודי אסטרטגיה שיווקית, וכמעצבת גרפית, בחרתי להתמקד באסטרטגיית המותג.

אסטרטגיית חדשנות כמנוע שיווקי, גרמה לי להתעמק בעולמות החדשנות, שם נחשפתי למתודה של חשיבה עיצובית ולחברת IDEO.

התחלתי לקרוא וללמוד ולהבין שמישהו ״תרגם״ את דרך והלך החשיבה שלנו המעצבים, למתודה סדורה שהפכה ללהיט בעולם העסקי.

מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

תהליך ההתעמקות והלמידה שלי נפרס על פני כמה שנים בהם המיקוד שלי היה בתהליכי אסטרטגיה. אספתי מיני כלים דווקא בחשיבה יצירתית ועוד לא ראיתי איך הם מתחברים לחשיבה עיצובית.

החלטתי לעבור קורס אונליין ב-IDEO שהיה קורס בסיסי וקצר. כבר תוך כדי למידה חוויתי את העוצמה של המתודה, את היכולת שלה ליצור פתרונות יצירתיים ולהביא חדשנות בצורה מהירה ומבוססת צורך ואמפתיה.

איך הזנקת את הקריירה שלך עם חשיבה עיצובית?

התחום פתח לי את הקריירה לכיוונים נוספים בעולם החינוך והאקדמיה עם סיפוק ענק על אימוץ המתודה כבר שם!

חינוך - הצלחתי להכניס לאקדמיה את המתודה ואני מרצה ב ״מרכז האקדמי רופין״ על חשיבה עיצובית, בפקולטה להנדסה תעשייה וניהול ובתוכנית B.A מנהלים.

מאד מספק להנחיל את המתודה לדור העתיד ולזמן להם את סוג החשיבה הזה שכה שונה ממה שהם רגילים.

פיתוח חדשנות - מקדמת יחד עם יועצת ארגונית מוכשרת, סדנאות ותהליכי חשיבה עיצובית לארגונים.

דוגמא למקרה שחשיבה עיצובית עזרה והיוותה רווח משמעותי?

במסגרת ההוראה בתוכנית B.A מנהלים, אחת הסטודנטיות שלימדתי, עובדת במחלבה של תנובה. לקחנו ככיתה את האתגר של מחסור בחמאה בשוק החל משנת 2019 לאור עלויות ייצור ושינויים במדיניות המכסות. הפעלנו עליו את המתודה, חקרנו רפתנים, את מחלקת הייצור, את הצרכן והקמעונאי והתוצרים של הסטודנטים יצרו מגוון רחב של פתרונות יצירתיים מהגידול והחליבה של הרפתן, פיתוח מוצרים ועד שינוי הרגלי הצריכה. היה מגניב! והצלחנו לקבל משוב מעודד מתנובה ומהרפתנים.

איך תתארי את חשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

אני בעיקר מתארת אותה כמתודה שמבינה אנשים, סקרנית לגביהם, וכל שנדרש הוא התבוננות והקשבה, כל התשובות והתובנות לפתרון מונחות שם.

כמובן שכמעצבת אני שמה דגש רב על יצירת מגוון רחב של פתרונות יצירתיים ומאמינה ששלב ההמחשה בפרוטוטיפ, הוא קריטי כדי לישר קו ולהבין בעצמנו ועם המשתמשים רעיונות חדשניים.

מה את ממליצה לקוראים לעשות עם חשיבה עיצובית?

אני ממליצה בעיקר לפתח את שריר ההקשבה עם העיניים, להיות ערים לסביבה, לצרכים ולכאבים של אנשים. שמתי לב שממש פיתחתי ראיית רנטגן ותשומת לב שהולכת איתי לכל מקום.

הצרכים מפוזרים בכל עבר, בחיי היומיום שלנו, בבית, בעבודה. היכולת לשים לב למה שאנשים אומרים ולמה הם לא אומרים, לשפת הגוף שלהם, לפתרונות ואלתורים שהם יוצרים לעצמם בהעדר פתרון. למעשה האלתורים הם הזרעים של הפתרון והחדשנות שניתן לפתח.


דורי אדר | יזם, אמן משחקים

איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

הפעם הראשונה היתה בספר של Jack Knap על Design Sprint. התרגשתי מאוד כשקראתי אותו כי הוא נתן לי תבנית עבודה מסודרת של חמישה ימי עיצוב מונחה תוצאות, משהו שיכולתי לעבוד איתו כשאני עובד עם חברות. הבעיה היתה - שאף חברה לא שחררה חמישה ימים על מנת לקיים Design Sprint כהלכתו.

הפעם הבאה שחיפשתי משנה סדורה של חשיבה עיצובית היתה בסדנה של Discovers.

מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

כחלק מהעבודה שלי אני מנחה סדנאות. כיוון שאני מגיע מעולם הגיימינג, הסדנאות שלי היו מקוטלגות כסדנאות העשרה, ותומחרו בהתאם.

לאחר הסדנה ב- Discovers הבנתי כיצד אני יכול לקחת כלים מעולם החשיבה העיצובית ולמזג אותם עם השיטות שלי, וכך יכולתי להציע לארגונים סדנת גיימפיקיישן שעוסקת באתגרים הספציפיים שלהם. זה יכול להיות אתגר מוצרי, אתגר של חוויית משתמש, אתגר הדרכתית ואפילו אתגר שמגיע ממחלקת משאבי אנוש.

זמן מה לאחר הסדנה ישבתי במשרדים של חברה בינלאומית גדולה וניסיתי למכור את מרכולתי. לאחר חצי שעה בלבד הם הזמינו שתי סדנאות ורצו אותן כמה שיותר מהר.

זה משהו שלא קרה בעולם ההעשרה שהייתי בו קודם.

איך הזנקת את הקריירה שלך עם חשיבה עיצובית?

אז, יש את הסדנאות. התברכתי ואני מעביר לא מעט כאלו, גם לחברות משחקים גדולות כמו פלייטיקה, וגם לחברות מוצר כמו Waze או Payoneer. בכל הסדנאות יש קורטוב של חשיבה עיצובית וכולן מאוד מעשיות - המשתתפים עובדים 85% מהזמן.

הייתי שמח ליישם יותר חשיבה עיצובית בחיים האישיים שלי, בייחוד בכל מה שקשור בהחלטות משפחתיות, אבל זה פוגש אותי בדרך כלל ב-9 בערב כשהדבר היחיד שאני רוצה לעשות זה לכבות את המוח שלי. אז זה נשאר ב-To Do List שלי.

איך תתאר את חשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

שיטה לקבלת החלטות מהירה שממקדת את הקבוצה במטרות ונותנת קול שווה לכל אחד מחברי הקבוצה.

מה אתה ממליץ לקוראים לעשות עם חשיבה עיצובית?

לעשות חשיבה עיצובית :)

ד״ר אלון הסגל | חוקר ומומחה אסטרטגיית חדשנות

איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

לפני שנים, כשהחלה להתפתח התפיסה של שילוב עיצוב ויזואלי בתהליכי חשיבה.

מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

השימוש המשמעותי יותר מבחינתי, היתה לפני כשנה וחצי, כאשר התחלתי לייעץ על פי מודל המערכת המורכבת (זה הדוקטורט שלי) ששם דגש על הלקוח, על מבנה ארגוני גמיש, על החלטות בקבוצה /קהילה.

החשיבה העיצובית, כפי שלמדתי באקדמיה של Discovers, הראתה לי תהליך מקוצר ומושגים ברורים שיכלו לעזור לי דאז.

איך זינקת עם חשיבה עיצובית? איך זה פוגש אותך ביום-יום?

  1. ממקד את האמפתיה לצרכי הלקוח.

  2. עוזר לי לבחון את המציאות בתמונה/גרף במקום רק טקסטואלית. קל יותר לקחת כל רעיון, לעבד אותו, להבין את התוספתיות שבו, לסווג את הרעיונות ולהחליט על כיוון. והכל גרפי ומשחקי.

  3. ביצוע מחקרים אקדמיים בשיטת חשיבה עיצובית- שאלת המחקר הופכת ללקוח ומקבלת התייחסות ממוקדת ויישומית שלא היתה קודם. הקשרים בין המשתנים מתחברים לאחר שלב ההתכנסות למשימות.

  4. אני מתמחה בין השאר בהקמת יחידות/צוותי חדשנות ואקסלרציה בארגונים. שם נדרשת חשיבה יצירתית, וכמה שפחות נהלים [יותר כאוס = יותר הזדמנויות למצוא את השיבוש הבא]. החשיבה העיצובית נותנת לי כלים מינימליים אבל ברורים, ליצירת שיטת עבודה בצוותים אלו.

תן דוגמא למקרה שחשיבה עיצובית עזרה בו משמעותית והיוותה רווח משמעותי

  • בתהליך שביצעתי בחברה מסחרית בינונית, נעזרתי בתהליך החשיבה העיצובית כדי לשלב בין מנהלים לעובדים ולהטמיע את הצורך בשיתופיות מוכוונת לקוח בתוך יחידת ההאצה שתוכננה.

  • היא מאפשרת לייצר תובנה של ״ביחד״ בתהליך פתרון בעיה, גם אם המדובר בעובדים המתפקדים באוטונומיה מרובה. ניתן לבצע אותה יחד עם דירקטוריון למטרות מיקוד אסטרטגי, שאז היא מאפשרת חווית ״ביחד...״

  • בפתיחת חברה חדשה, עזר לי לעצב את שיטת הניהול המשתף. שילוב מומחים עצמאיים בפרויקטים שלי כקבוצה המתנהלת סביב מטרה אחת בדרכים שונות.


איך תתאר את חשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

כלי עזר לעיצוב מהיר, מעשי, שיתופי של רעיונות לביצוע.

מה אתה ממליץ לקוראים לעשות עם חשיבה עיצובית?

חשוב ושווה ללמוד את היסודות של השיטה ואת התהליך המתגלגל שלה. יש בו הרבה חוכמה לפעילות יומית בכל תחום הדורש חשיבה ביחד למיקוד פתרון.


נטע גרנות | יועצת ומנטורית לחדשנות

איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

במסגרת לימודי הדוקטורט אני עושה מחקר בתחום החדשנות. במהלך המחקר נפגשתי פעמים רבות במינוח חשיבה עיצובית כפרקטיקה מקובלת בעולם היזמות.

בנוסף, בתור מנהלת חדשנות בארגון בו עבדתי, התעניינתי בשיטה והיכולת שלה לקדם משמעותית את חדשנות בארגון.

חיפשתי מקום להתנסות בשיטה. דרך חיפוש והמלצות הגעתי ל-Discovers שם עברתי סמינר, הוכשרתי במתודה ולמדתי להנחות אותה.


מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

כשלמדתי DT לראשונה עוד הייתי שכירה בארגון. בנקודה זו לא חשבתי על להקפיץ את הקריירה, אלא בעיקר על איסוף של כלים פרקטיים שבהם אני יכולה להשתמש כדי לייצר תוצאות איכותיות ומהירות עבור הארגון שלי.

ראיתי מול העיניים איך תוך 7 שעות מתגבשת לה תוכנית חדשנות אופרטיבית תלת-שנתית שכבר עברה הסכמה רחבה של כל מקבלי ההחלטות. בארגונים גדולים תהליך כזה יכול לקחת חודשים ארוכים.

כאשר החלטתי לצאת לעצמאות ולעסוק בתחום החדשנות והפיתוח העסקי, הבנתי שהיכולת שלי להוביל ולהנחות סדנת DT היא כלי עוצמתי שיש לי ביד, שנותן מענה למגוון צרכים ודרישות של הלקוחות שלי.

איך הזנקת את הקריירה שלך עם חשיבה עיצובית?

מבחינתי חשיבה עיצובית היא קודם כל גישה חשיבתית שמאפשרת התמקדות בלקוח. זאת גם המהות של חדשנות. לייצר פתרונות לבעיות של לקוחות, בהווה ובעתיד.

התהליך של DT מתמקד בזיהוי בעלי העניין, אפיון מעמיק שלהם ויצירת אמפתיה לצרכים שלהם. מתוך נקודת המבט הזאת מחפשים פתרונות ויצירתיות. ברגע שמבינים את נקודת המבט החשובה הזו, מתאפשרת הסתכלות אחרת על כל בעיה.

זה הפך להיות המצפן שלי באופן שבו אני בונה ומנווטת את הפעילות העסקית שלי ושל הלקוחות שלי.

איך תתארי את חשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

חשיבה עיצובית היא דרך מובנת לייצר רעיונות ישימים לאתגר מסוים, באמצעות חכמה מצרפית של קבוצת אנשים, תוך מיקוד בנקודת המבט של הלקוחות ובעלי העניין של אותו אתגר.

כל התהליך מבוצע באופן חוויתי שמאפשר גם חשיבה אישית וגם דיון קבוצתי בו כל אחד ואחת שווה ערך.

כאשר המטרה היא חדשנות, לאחר שלב החשיבה העיצובית מומלץ מאוד לעבור לשלב של ספרינטים שבהם מתחילים שלב מואץ של יישום הרעיונות.

מה את ממליצה לקוראים לעשות עם חשיבה עיצובית?

בשביל להמליץ קודם כל השאלה מי הם הקוראים ומה הם רוצים. בכל זאת we should walk the talk.

אם מדובר במנהלים או מנהלות בתחום העסקי / השיווקי שרוצים למצוא דרך לצמיחה עסקית ומקורות הכנסה נוספים - אז אני מאוד ממליצה לשקול להזמין סדנת DT פנים-ארגונית ומולטי-דיסיפלינרית עם המשך לספרינטים או להאקתון.

אם מדובר במנהלי קהילות שרוצים להבין את הצרכים של חברי וחברות הקהילה שלהם בכדי להתאים את הם תכנים רלוונטיים – אז בהחלט ממליצה לתכנן סדנה חוויתית לנציגים מהקהילה שלהם– שאפשרית גם באון-ליין - ומחדדת בדיוק את הצרכים הללו.

ואם מדובר ביועצים עצמאיים או מנחי קבוצות שמחפשים כלי נוסף שישרת אותם במתן הצעת הערך שלהם עבור הלקוחות, בהחלט ללמוד קורס הנחיה של DT. אני ממליצה מאוד על Discovers .

תראו, יש הרבה דרכים שיטות וכלים לפתור בעיות בעולם. מבחינתי, ל-DT יש את הגדולה של הגעה להישגים בצורה יעילה וגם באופן שמאפשר הנאה מהדרך.

הרי זה מה שאנחנו מחפשים בחיים, לא?!


מירי גריסרו | יועצת ארגונית ואסטרטגית

איפה פגשת את חשיבה עיצובית לראשונה?

פגשתי את חשיבה עיצובית לפני כמה שנים, עשיתי מספר קורסים בתחום, וכמובן סמינר הכשרה ב- Discovers. זהו תחום שריתק אותי, כיוון שהעולם החדש מלא בבעיות מורכבות, כאלו שאין תשובה פשוטה עליהם, חשיבה עיצובית נותנת תקווה לפתרונות יישימים לבעיות אלו.

מתי הבנת שיש לך נכס ביד שאפשר להקפיץ את הקריירה איתו?

כולנו מכירים את זה, ארגונים רבים נוטים לנהל דיונים אינסופיים שבמהלכם לא מתקבלות החלטות אופרטיביות. המתודולוגיה מאפשרת להוביל את הארגון בתהליך שמביא לתמורה גדולה.

המתודולוגיה אפקטיבית מכמה בחינות:

  • מסגור האתגר –לעיתים האתגר משתנה ככל שמעמיקים בו, נוצרת הבנה של שורש האתגר, מסגור שונה של האתגר מוביל לפתרונות אחרים לגמרי מאשר בתחילתו.

  • חוכמת הרבים – הפתרונות לבעיות מורכבות לא נמצאות רק בידיי הנהלת הארגון, המתודולוגיה מאפשרת לשתף אנשים שונים מדיסיפלינות שונות, בעלי פרספקטיבות שונה לעודד אותם מצד אחד, להשמיע את דעתם ומצד שני, להגיע לפתרונות יצירתיים וחדשניים יחד.

  • שותפות בתהליך שמובילה להטמעה טובה יותר – כמומחית לתהליכי שינוי אני יודעת שככול שעובדים ומנהלים שותפים לתהליך החשיבה והיצירה, כך הם מרגישים מחוברים יותר לתהליך.

בעזרת המתודולוגיה של חשיבה עיצובית יש לי כלי שמאפשר הטמעה טובה יותר בטווח ארוך, שכן עיקר האתגרים בארגונים נעוצים בהטמעה וביישום ופחות ברעיונות יצירתיים .

איך הזנקת את הקריירה שלך עם חשיבה עיצובית?

יש לי ווידוי..... תמיד אהבתי post-it הם חלק מחיי האישיים כבר עשרות שנים. בשנים האחרונות לקחתי את ה- post-it ואלמנטים מחשיבה עיצובית גם לתהליכים ארגוניים. יש כמה אלמנטים שאני משתמשת בהם כשאני מלווה ארגונים, הנהלות ואנשים:

  • חוכמת ה- post-it – יש משהו מאוד נגיש ב- post-it ומצד שני אין מקום למניפסט, אלא 7 מילים שמחייבות אותנו לדיוק עצמי. בעיניי זה נפלא! קודם לעצמינו ואחר כך לאחרים (לאף אחד אין סבלנות לפסקאות ארוכות). בנוסף, את ה- post-it אפשר להעביר ברחבי החדר, שום דבר לא קבוע, זוהי תחושה פסיכולוגית משחררת.

  • חשיבה עצמית ואחר כך חשיבה קבוצתית – אחד האלמנטים בחשיבה עיצובית היא המקום לחשיבה עצמית, אני והפתקים שלי. זו הזדמנות לשמוע את קולם של אנשים שבד"כ אינם משתפים בפומבי. לאחר החשיבה העצמית מתאפשרת חשיבה קבוצתית משותפת, שמביאה בחשבון את חוכמת הרבים. זו דרך מעולה להביא קולות ייחודיים לחדר, ללא תלות בכוחם הפוליטי בארגון.

  • לחשיבה עיצובית יש תופעת לוואי מעניינת – צוותים מעולים!! כשלוקחים ארגון לתהליך של חשיבה עיצובית רחב ועמוק משיגים 3 דברים:

- מספקים ״מינוף השונות והגיוון בצוות לפתרונות יצירתיים בניגוד לפתרונות

- משיגים מהירות ביצוע! האוייב הגדול ביותר בארגונים הוא הבירוקרטיה

- מיקוד בערך עבור הלקוחות בניגוד "לטריטוריות" ארגוניות

תני דוגמא למקרה שחשיבה עיצובית עזרה בו משמעותית והיוותה רווח משמעותי

אביא דוגמא לסדנה שהיא לא בארגון, באחת הקהילות שאני חלק ממנה, רצינו לבחון את שאלת האתגר "כיצד להיות מותג (גם) במקום העבודה"?

התמודדנו עם קולות מנוגדים וקשת רחבה של תגובות בתדירות משתנה בתוך הארגון- חלקם מתנגדים, חלקם סקפטיים.

במהלך הסדנה מיפינו פתרונות לאתגר מנקודות מבט של בעלי עניין שונים בארגון.

מלבד התוצר של רעיונות יצירתיים לאתגרים מורכבים, המתודולוגיה גרמה למשתתפות, שלא הכירו קודם, להכיר לעומק, לפתח קשרים ונטוורקינג שבעיני הוא ערך מוסף חשוב ביותר.

המסקנה שלי היא שחשיבה עיצובית יכולה להיות מתודולוגיה ישימה לא רק בתוך ארגון, אלא גם בקבוצות של אנשים שלא מכירים, המשימה המשותפת יוצר מחוברות בין המשתתפים, מאירה נקודות מבט ובעיקר יוצרת נטוורקינג משמעותי.

איך תתארי את חשיבה עיצובית אם ישאלו אותך לגביה?

מתודולוגיית ה-Design Thinking היא מתודולוגיה מעולה לפתירת בעיות מורכבות המסתכלת מעיני הלקוח וממצה את חוכמת הרבים במטרה להגיע לפתרונות חדשניים ולעיתים פורצי דרך.


מה את ממליצה לקוראים לעשות עם חשיבה עיצובית?

אני ממליצה 2 דברים:

• להתנסות, להכיר ולהבין את הכלי ע"י השתתפות אישית ואחר כך השתתפות של הצוות/מחלקה/ארגון – להתנסות באתגר אחד שהוא משמעותי לראות איך זה משפיע על התוצרים ובעיקר על היישום, שם האתגרים הגדולים בארגונים.

מניסיון בניהול שינוי, יהיו לכך השלכות חיוביות.

• הבחנה בין תהליך לטווח ארוך לטווח קצר: סדנה חד פעמית יכולה להביא תוצרים מעולים, אך תהליך ארוך של חשיבה עיצובית בארגונים יכול להביא שינוי אמיתי בפרספקטיבה, בשיח הארגוני ובצורת החשיבה.

לסיכום


חשיבה עיצובית היא שיטה שמאפשרת להגיע לפתרונות ישימים ע״י חכמת ההמונים, במהירות. לאיזה אתגר? לכל אתגר.

אין באמת אף אתגר שלא ניתן לפתרון ע״י חשיבה עיצובית.


חמשת המקצוענים הללו הוכשרו בחשיבה עיצובית באקדמיה שלנו. רוצים גם להקפיץ את הקריירה שלכם כמותם? בקרו אותנו כאן. אם תרצו לשאול ולהתעניין, פשוט פנו אלינו.


עכשיו נותר לכם רק לנסות- אפילו באונליין!

בהצלחה :)


2,358 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page